Friday 2 September 2016

Tanker om bok - Henrik H. Langeland: Fyrsten

Tittel: Fyrsten
Forfatter: Henrik H. Langeland
Produsert av: LBF
Først utgitt: 07.05.2013
Spilletid: 12:52:35
Antall CDer: 10
ISBN CD: 9788242155900
Lest av: Anders Ribu  (som alltid et pluss med denne stemmen)

Jeg brukte også papirutgaven, utgitt på Tiden Forlag i 2013, innbundet, 429s. ISBN 13 9788210052965
 

Fra Lydbokforlagets side - Foto:Håkon Eikesdal

Fra Lydbokforlagets side:

Wonderboy er tilbake!

Tretten år etter at dot.com-bobla sprakk, har Christian von der Hall skjønt at det finnes én ting her i livet som er mye mer interessant enn penger: makt. Christian von der Hall står foran sin kanskje største bragd. Alt han har arbeidet for de siste tretten årene peker frem mot dette øyeblikket. Høsten 2013 skal det skje. Ingenting må gå galt...
Henrik Langeland har kommet opp med en tett og heidundrandes roman om hvor langt noen er villig til å gå for å oppnå makt. Han har satt alle elementene i fortellerens abc sammen på forbløffende medrivende vis. Plotet hviler mye på den makt som ligger i å vite om andres hemmeligheter. De stadige nestenavsløringene gir romanen et høyt tempo. "Fyrsten" er intens som en god thriller, men er også så mye mer, der den spinner rundt maktspillet Christian bedriver for sine oppdragsgivere og hans kamp på det personlige plan.

Alt faller på plass i Langelands fortelling: humoren som gjennomsyrer romanen er stilfull, men ikke så latterlig at fortellingen knuser alle illusjoner noen eventuelt måtte ha om redelig og demokratisk valgkamp i vårt ikke helt uskyldige lille land.

Mine tanker om Fyrsten:

Sett slikt - fant blogg-notatene til Fyrsten - og ser at jeg har glemt å gjøre ferdig og publisere - ikke helt lett slik tre år i etterkant, men romanen var så god at den fortjener mitt publiserte blogg-notat - jeg gjør et forsøk på å "memorere":
Vi møtte han i Wonderboy (2003) - jappe-kjekkasen med pågangsmot og frekkhet. Med Christian von der Hall som hovedperson i Wonderboy skrev Henrik H. Langeland en trendy og dristig roman. Mye var tatt på kornet, og mye research var gjort for at "Wonderboy'n" skulle virke autentisk - det var både alvor og humor i den romanen - og elegant skrevet var den - jeg fikk assosiasjoner til jappe-kjekkas-kokain-kulturen og atmosfæren i Bret Easton Ellis roman American Psycho skrevet et ti-år tidligere.  Vell, Wonderboy gikk ikke helt i den psykotiske, voldelige, crazy retningen - men et snev var det av den "stilen". 

Og her kommer Christian i ny utgave i Fyrsten - en roman som var timet 100% - med plottet i denne gikk Langeland til topps med høstens valg (2013) og borgerlig seier. Den første boken  om Christian von der Hall ble en stor suksess og trengte kanskje ikke noen oppfølger - men morsomt at den kom, Christian reiser seg igjen etter 13 år, og etter både familie- fallitt med skilsmisse og kollapsen i sin business - nå en moden mann på 47 år, en karakter som viser kreativitet og slår inn på en ny bane. Han danner det populære Hall Consulting som står til tjeneste for topp-politikere, som Jens og Jonas…(hvem nå det er...) - men det varer ikke lenge før den oppfinnsomme Christian bytter side og jobber for Høyre-toppene - med visjon om å hjelpe dem til et topp-valg.. Med en høyaktuell handling sommeren 2013 og tiden frem mot høstens Stortingsvalg, skulle man tro Langeland var clairvoyant.
Her kjenner vi igjen mange av persongalleriet, uten at dette er blitt en nøkkelroman til skade for noen….

Litt sex krydrer også denne romanen, spenning likeså, da Christians tenårings-datter Sara blir vitne til, og delvis delaktig i en sex-skandale som fører til en døds-ulykke  --- Christian er kanskje ikke en helt realistisk hovedperson  - han fremtrer mer som et "symbol" for meg, på en type, på en tidsperiode - slik som Wonderboy også gjorde det. En kjapp, action-fylt handlingsmann både i privatlivet og yrkeslivet kjennetegner Christian - og et kjapt, friskt, elegant "Langeland-språk" med snert av humor og ironi forsterker inntrykket av denne suksessrike dandy-boyen .
Og hva er kjernen til suksess innen den bransjen Christian nå har slått inn på? Jo, selvsagt makt - og makt har langt større slagkraft enn penger på mange måter.
Romanen har en ambisiøs tittel som henspeiler på selveste samfunns-filosofen Niccolò Machiavelli's (1469–1527) berømte Il Principe - Fyrsten, skrevet for 500 år siden. Machiavelli hadde greie på politikk og styrings-metoder. Christian, i Langelands roman blir vår tids utgave av Fyrsten. Den "opprinnelige" Fyrsten var politisk rådgiver for en sentral leder i Firenze i renessanse-tiden. Og i boken Il Principe skrev M. om bruk av makt og vold - vi møter et sterkt innslag av "målet helliger midlene"-filosofien - slik også i Langelands roman.
Romanen "Fyrsten" er i tråd med Machiavellis idealer om en sterk leder som nødvendig for å oppnå noe, hos Machiavelli er dette noe lov og orden - med en stat som kan bruke makt, statens moral kan skyves til side om det tjener staten - mens det blir satt høye krav til den personlige moral.
Dette er noe vi ser i Langelands hovedperson Christian - tydelig dobbel-moralist som han er.
Machiavellis (M) idé om at en statsleder må utøve makt og at "snillisme" ikke førte frem  - er kynisk, men høyst realistisk - og selv om det er 500 år siden Fyrsten ble skrevet av M, kan man kjenne igjen mye i vår moderne politiske verden - og den verden L prøver å beskrive i sin "Fyrsten" - litt pinpointed kanskje. Langelands fyrste Christian utøver sin makt på en utspekulert måte…det å være overlegen andre blir av stor betydning - L. viser oss mange nesten komiske måter hovedpersonen prøver å imponere sine omgivelser på - topp treningsøkter, en velpleid og sunn kropp, en puls som toppidretts-utøvere kunne misunne han  - At pulsklokken er satt til å vise en hvilepuls langt under den opprinnelige han har - går han ikke av veien for å fuske til seg - alt er tillatt i den Machiavelliske verdenen. List, makt og lureri blir brukt av Christian når det gjelder  skandaler og media-håndtering, politi-håndtering også - målet helliger midlene som sagt. I krig, kjærlighet og valgkamp er alt tillatt  sies det i romanen.
Tror L har boltret seg og hatt det morsomt når kan skrev denne romanen, men jeg ser det ikke bare som useriøs underholdning. Her er det snert og mye ironi og mange sannhetskorn.
Konklusjon: Fyrsten var fornøyelig lesing, kanskje ispedd noe skrekkblandet fryd - slike makt-mennesker og makt-handlinger er litt skremmende også - som et pluss til innhold og komposisjon av romanen er det vidd og humor den er skrevet med, og det elegante språket som alltid føres i pennen av H.H. Langeland.

Terningkast:5
 

Mine andre omtaler av Henrik H. Langeland:

No comments:

Post a Comment