Monday 11 January 2016

Tanker om bok - Henrik H. Langeland: Wonderboy


Tittel: Wonderboy
Forfatter: Henrik H. Langeland
Utgitt: 2003
Forlag: Gyldendal - senere Tiden:2013
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 480
ISBN: 9788252550238
Utgave: 1. utg.

Jeg brukte også lydboken:Utgitt 2008,ISBN13 9788299778107, bokmål, lest av  Duc Mai-The

Omtale fra forlaget:

Wonderboy er romanen om Christian von der Hall, 34 år og allerede Senior Vice President i suksesskonsernet Scandinavian Media Group. Gjennom en 480-siders pageturner følger vi Christians ferd mot å gjennomføre et av de mest spektakulære oppkjøpsraidene i norsk mediehistorie.
Med siv.øk.-eksamen fra Handelshøyskolen og fire år i prestisjefimaet McKinsey har Christian gjort alt det riktige her i livet. Sammen med sin sjarmerende kone Tessa og deres to små barn lever han et vellykket direktørliv i villa på Nordberg, helt til han en dag på nyåret 2000 får en forretningsidé som i løpet av de påfølgende månedene utvikler seg til å bli hans store karrieremessige Master Plan.
Christians jetset-verden en verden av konserndirektører og sjefsekretærer, gründermillionærer og politiske broilere, investorer og eskortepiker, forlagsredaktører og finansjournalister får leseren stifte bekjentskap med mennesker som:
Bjørn Jagge, Scandinavian Media Groups ubestridte konsernsjef.
Konrad A. Broch, konsernets Chief Financial Officer. Konrad er gammel tallknuser, risikoallergiker og Christians argeste motstander.
Bosse Schänkenberg, fleecekledd svenske headhuntet fra toppsjiktet i Stockholms IT-miljø til lederjobben i Scandorama.com, SMG-konsernets løfterike internett-portal.
Fridjof Kierschow, Christians tidligere kollega i McKinsey, nå ventureinvestor og partyløve.
For ikke å glemme Rebecca Lund, Christians gamle flamme fra NHH som er blitt direktør for forretningsutvikling i Schibsted og nylig kåret til "Årets forretningskvinne 2000".
Wonderboy tar steget inn i et næringsliv i Den nye økonomiens tegn. Romanen gir deg den virkelige innsiden av dotcom-verdenens vekst og fall år 2000.

Henrik H. Langeland - foto fra forlagets side ved: Håkon Eikesdal

Mine tanker om Wonderboy:

Litt gammelt nytt nå - faktisk 13 år siden den kom ut (2003)- og veldig lenge siden jeg leste den også.
Jeg tar en rask repetisjon av den, og finner frem noen gamle notater som viser hva jeg syntes "den gang" da den kom ut -

Reading Randi - bloggen min - fungerer nærmest som en lese-dagbok for meg, skjønt det er langt fra alt jeg leser som blir omtalt i denne "lese-dagboken" - men noe bør så absolutt få en plass her - og det gjelder bøkene til Henrik H. Langeland - Langeland tronet frem som en av mine favoritt-forfattere etter at vi hadde lest Francis Meyers lidenskap (2007) i lesesirkelen min - (og den er fortsatt min Langeland-favoritt)
Hovedpersonen i Wonderboy er en helt annen type enn Francis Meyer - siviløkonomen Christian von der Hall er "wonder" på alle måter - navnet, klesmoten, kroppen, treningen, familien, vennene, huset, jobben - alt var "inn" og det som sømmet seg for kremen i jappe-tiden eller enda mer i dot.com-tiden drøyt et ti-år senere rundt år 2000 - I sin glanstid er Christian på toppen i mediaverdenen som en av sjefene i storkonsernet Scandinavian Media Group -  beundret av mange, misunt av mange også - og på slutten av romanen var det mange av "vennene" som godtet seg - det som kommer lett og raskt, faller kanskje også raskt og lett. (Et under var det at han gjenoppstod en god del år senere - se "Fyrsten")
Christian var alltid på farten, tid er penger og hans super-luksus armbåndsur minner oss på dette. Han er alltid opptatt av "viktige" ting i livet - men familien er ikke alltid inkludert i disse "viktige" aktivitetene - Tidsmessig traff Henrik H. Langeland midt i blinken med denne romanen. (Og nesten enda bedre med oppfølgeren "Fyrsten" som kom rett før den politiske vind tok av mot høyresiden i Norge, 2013)
Christian von der Hall gjør de dristigste finans-transaksjoner og skyr ingen midler på sin vei til finans-verdens tinde. Ja, ikke noe science-fiction dette - Langeland har gjort grundig research, så alt er troverdig og relevant i denne Christians finans-verden. Også når det gjelder innsiden av forlagsbransjen, der Christian boltrer seg, har Langeland førstehåndskunnskap (han hadde blant annet trainee jobb i Schibsted forlag et par år før år 2000, og hadde rikelig anledning til å samle stoff fra denne "verdenen") - raiding med oppkjøp av forlag blir en besettelse hos Christian - ikke så ulikt det som senere har skjedd i virkeligheten - Schibsted oppkjøpt av Vigmostad, sammenslåingen av Cappelen og Damm i 2007 osv.) Litt personlig tragedie blir motivasjon også, fordi hovedpersonens far ble knekt yrkesmessig av de "store" innen bokbransjen. Ikke bare er persongalleriet i denne romanen realistisk skildret, noen av karakterene har også "virkelige" kjendisnavn - (Trygve Hegnar f.eks) - mens kongelige personer er mer anonymisert med fiktive navn…
Ved siden av alt det finansielle, lever Christian et slags dobbeltliv - og "utøver" en nokså uhyggelig form for sex-"fornøyelse", såkalt "scarfing" - dette stod ganske i kontrast til den flotte, vellykkede typen - for meg fremstod han nesten som en slags Dr.Jekyll and Mr.Hyde dobbel-personlighet.
Det ble litt interessant nå en god stund i etterkant å gjenoppfriske denne tiden, romanen gir på mange måter et realistisk tidsbilde av en viss epoke i norsk historie - om enn satt litt på spissen, og pakket inn i en ganske kvikk og spennende story om denne Wonderboy av sin tid.
Like elegant som Christian er i det ytre, er også Langelands språkdrakt av det ypperste, alltid en fryd for øyet, (eller øret om man lytter lydbok) - her får språket en ekstra betydning - det er preget av miljøets og tidsepokens vokabular.
Romanen gjenspeiler både  jappetiden på 1980-tallet og dot.com-hysteriet på 1990-tallet - foruten å være en spennende og fartsfull roman er dette samfunns-satire og samfunns-kritikk på en elegant måte.
Har du ikke lest Wonderboy før? Da er det på tide - om man har lest den tidligere, så tåler den en repetisjon....

Ser av gamle notater at mitt terningkast på denne ble:4+

 Mine andre omtaler av Henrik H. Langeland:

No comments:

Post a Comment