Friday 3 January 2014

Tanker om bok - tegneserie - Steffen Kverneland: Munch

Forfatter: Steffen Kverneland
Innbinding:Innbundet
Utgivelsesår:2013
Antall sider:271
Illustratør:Kverneland,Steffen
Innhold:Illustrert
Forlag:No Comprendo Press
Språk:Norsk Bokmål
ISBN/EAN:9788282550260
Kategori:Tegneserier og grafiske romaner

Om forlaget No Comprendo Press
Om forfatteren Steffen Kverneland
Steffen Kverneland - Foto: Jeton Kacaniku

Forlagets omtale:

Stort anlagt tegneseriebiografi over Edvard Munch. Et av de mest ambisiøse prosjektene i norsk tegneseriehistorie. Munch utgis i 150 års-jubileumsåret for Edvard Munch. "Den biografiske tegneserien om Munch er noe av det morsomste og mest lekne som noen gang er skrevet om kunstneren." Elin Kittelsens anbefalte Munch-bøker for Bok i P2. "Steffen Kverneland er internasjonalt stor. Han er et geni i mine øyne." Jan Erik Vold, Dagsavisen. "Kverneland støtter seg mye på Munchs egne ord når dette fortelles, og illustrerer dem med en sober eleganse som skaper flere bevegende øyeblikk." Ole Øyvind Sand Holth, Dagbladet

Mine tanker om Munch av Steffen Kverneland:

Aldri har jeg opplevd Munch på denne måten - Kvernelands tegneserie ble en  spennende innfallsport til en stor kunstner.
Denne praktfulle boken var på ingen måte en fornærmelse av kunstneren - det var en ny og spennende  måte å lese om og se på Edvard Munchs liv, hans kunst, hans opphold i blant annet Berlin og Paris, hans damer, hans forelskelser, hans mor, hans bekjentskapskrets, hans sjalusi, hans galskap.... - og ikke minst hans samtid. Kristiania-bohemen i 1880-årene er gjort sentral, likeså hans sagnomsuste år i Berlin på 1890-tallet.
En tegneserie kunne ha blitt veldig overfladisk, men dette har tegneren Steffen Kverneland arbeidet med i mange år - det er 7 år siden han begynte, sier han.

Han har god bakgrunns-kunnskap gjennom Munch-biografier - som han startet å lese allerede som 15-åring, sier han - brever og andre kilder er også brukt. Likeså er jo Munchs bilder gjennom de ulike perioder en slags dagbok og stadfesting av det som skjer i hans liv. Dette kommer svært godt frem i Kvernelands bok.
At kunstneren selv er blitt med i boken, ser jeg bare på som et pluss.
Dette er Munch sett gjennom tegne-kunstneren Kvernelands øyne - og jeg likte denne innfallsporten til Munch. 

Boken får liv og fart ved at Munch-malerier og tegninger har fått Kverneland preg, samtidig som vi ikke mister synet av Munch i dem. Kverneland har også fått frem tydelig at Munch malte det han så, ikke det han ser:
Kverneland: illustrasjon fra boken
En av de sentrale skikkelsene i Kverneland-boken er Strindberg,  hans forhold til Munch har blitt en interessant sekvens i tegneserien, og vi får også et tydelig bilde av Strindbergs storhet så vel som galskap. 
En del av denne Munch bok av 2013 baserer seg på samarbeidet  med Lars Fiske i "Kanon" serien fra 2006 til 2011 også gitt ut på samme forlag.


Steffen Kverneland: illustrasjon fra "Munch"
Steffen Kverneland: illustrasjon fra "Munch"
(Google-collage om Munch bok)

Kvernelands tegninger er frodige og fargerike, men mye av Munch-fargene og strekene har han gjort lett kjennelige. Og tekster og dialoger  har han gjort virkelighetsnære ved å bygge på sitater, brever osv.
Den Munch vi hovedsakelig kjenner gjennom biografier og kunsten hans viser en dyster, lidende person; men Kverneland makter også å fremheve en annen side av Munch - en lettere, lysere variant som i humor og optimisme står i kontrast til den svarte, skinnsyke Munch - et troverdig bilde dette, for de fleste mennesker har vel både sine svarte og lyse dager eller sider.
Dette er Munchs liv og virke sett gjennom tegne-kunstner  Steffen Kvernelands øyne. Og jeg må virkelig si jeg likte hans vinkling - en praktfull Munch-biografi dette, litt uvanlig  - ja - men man føler at man blir enda bedre kjent med Munch gjennom å se og å lese denne….
En flott Munch-opplevelse som jeg gir terningkast 5+
 

Kvernelands tegninger har jeg "møtt" tidligere, blant annet i "Kverneland-rommet" i Litteraturhuset. (Etter Cicilies doktordisputas) Et hyggelig rom å oppholde seg i med det syv meter lange veggmaleriet av samtidsforfattere i humoristisk utforming:
"Kverneland-rommet" - Litteraturhuset - Foto:RandiAa©
"Kverneland-rommet" - Litteraturhuset - Foto:RandiAa©

Les også Rose-Marie's  grundige omtale av boken

Bokklubben har boken 

Mine Kverneland-omtaler:

2 comments: